Sokszor halljuk, hogy nem kell félni a repülőn, mert ott vagyunk a legnagyobb biztonságban, mégis valahogy az embereket ez a mondat nem kifejezetten nyugtatja meg. Vajon miért? Miért félünk a repüléstől ennyire? Hogy élik meg a gyerekek az utazást? A Qatar Airways egyik légutas kísérőjével beszélgettünk, aki 15 év tapasztalattal a háta mögött mesélt nekünk.

Más kezében van az irányítás
"Amikor felszállnak az emberek a gépre, nagyjából olyan mintha a 7-es buszra ugranának fel, semmi izgalom, félelem vagy boldogság nem látszódik az arcukon, ugyanis a legtöbb utazónak már teljesen természetessé vált a repülés. Viszont mindig hallani olyanokat is, akik félnek, ami annak köszönhető, hogy tudják, nem az ő kezükben van az irányítás és tehetetlenek, ez okozza bennük ezt a hatalmas frusztrációt. Találkoztam már olyan utassal is, aki megnézte az útvonalat és nem akart bizonyos ország felett repülni mert félt, és felszállás előtt inkább leszállt, bár fent csak nagyon extrém esetben szállnak le utasok, leginkább csak a biztonságot veszélyeztető helyzetekben. Viszont az a tény tényleg igaz, hogy a levegőben sokkal nagyobb biztonságban vagyunk, mintha az autópályán kocsikáznánk."

utazás repülés félelem a repüléstől külföldi utazás légiutaskísérő

Alkohollal a félelem ellen
"Vannak, akik alkohollal próbálnak enyhíteni félelmükön, de sajnos itt benne van a pakliban az is, hogy esetleg nem engedjük fel őket a gépre, ugyanis zéró tolerancia van az ittasságra, ez persze nem egy pohár sörre vonatkozik, viszont előfordult már olyan, annyira belejött valaki az ivászatba, hogy sajnos nemet kellett mondanunk neki. Aki pedig a repülőn kerül ittas állapotba, annál megszakítjuk a kiszolgálást, de ha nem zavarja meg mások nyugalmát, következményekre nem kell számítania."

utazás repülés félelem a repüléstől külföldi utazás légiutaskísérő

Kitörhet a pánik
"Volt már egy-két rázósnak tűnő helyzet, de én ilyenkor sem féltem, mert tudtam, hogy semmi baj nem fog történni. Ilyen volt például, amikor az indiai szubkontinensre való leszállás közben erős légörvénybe kerültünk, de ami nagyon érdekes volt, hogy csak leszállás után jött ki az emberekből a ijedtség, nem pedig rázkódás közben. Hasonló eseményeknél, könnyen törhet ki pánik már az adott pillanatban is, mert általában többen reagálnak le egy helyzetet, amibe aztán könnyen becsatlakoznak az utastársak is. Egyébként a gyerekek nem igazán szoktak félni a repüléstől, csak szegények a nyomáskülönbséggel küszködnek, de ezt leszámítva teljesen jól élik meg az utazást.Lezárásképpen pedig mást nem tudok mondani azoknak, akik továbbra is félnek, minthogy, kevés helyen lehetnek nagyobb biztonságban, mint a fellegek között." 

utazás repülés félelem a repüléstől külföldi utazás légiutaskísérő