Amikor nyaralást tervezünk, az elsők között a Balaton biztosan felvetődik, viszont sokan azt mondják, hogy Horvátország jobb választásnak bizonyul. Nézzük meg a pozitív és negatív oldalát mindkettőnek!

Távolság
Budapestről a Balatonra akár 1-1,5 óra alatt is lejuthatunk, míg ha Horvátországba indulunk minimum 4-5 órával számolhatunk. Ezen kívül gondolnunk kell az üzemanyagra és az autópálya díjakra is, ami plusz költséget jelent. Ilyen tekintetben 1 pont a Balaton javára.

Időjárás és vízhőmérséklet
Balatonnál az idő szeszélyes, a semmiből jöhet egy óriási vihar, ezzel szemben Horvátország kiszámíthatóbb, persze erre sosincs garancia. Ha pedig a víz tisztaságát nézzük, akkor nem kérdés, hogy a tenger a nyerő, ahol például búvárkodhatunk, felfedezhetjük hajóval a környéket, utóbbit persze a Balatonnál is megtehetjük, de azért a kettő nyilván nem ugyanaz, igaz árban sem.
1 pont Horvátországnak.

Étkezés
A Balatonnál még mindig a lángos, a hekk és a főtt kukorica a sláger, míg a tengerparton szívesebben ülünk be egy kellemes beach bárba, ahol az árak ugyan jóval magasabbak, viszont olyan ételeket ehetünk, amelyekhez ritkán juthatunk hozzá. Gondolunk itt a tengerből frissen kifogott halra és egyéb tengeri herkentyűkre. 
Újabb pont Horvátországnak.

Magyarul vagy idegen nyelven?
Sokan, főként az idősebb generációból nem beszélnek idegen nyelvet, így komfortosabb érzetet ad, ha az embert megértik az anyanyelvén. 
A Balaton újabb pontot szerzett.

Szállás
A legtöbben apartmanban szállnak meg, amely hasonló áron van mindkét helyen, viszont ha 4-5 csillagos szállodában szeretnénk megszállni, akkor Horvátországban jóval magasabb árakra számíthatunk, egy hetes nyaralásnál akár 150-200 ezer forint is lehet a különbség.
Egyezzünk ki döntetlenben.

Árak
A Balatonnál az utóbbi időben nagyon elszaladtak az árak, de még így is olcsóbban jöhetünk ki, mint a tengerparton.Sok helyen fizetős parkolóban tudunk csak megállni már a Balcsinál is és óránként úgy 250 forintot fizetünk, míg a horvátoknál 350 forintért egész nap parkolhatunk. A fagyi nagyjából egy áron van, de Horvátországban nagyobb adagot kapsz ugyanazon az áron. A menzajellegű ételek 1500-1700 forintba kerülnek itthon, míg az Adrián inkább 4000 forint körül vannak. A sört és a vizet is nálunk sokkal olcsóbban vásárolhatjuk meg. Balcsinak plusz egy pont.

És mi a konklúzió?
Aki árak alapján hozza meg döntését, érdemesebb inkább itthon, a Balatonnál nyaralnia, aki úgy érzi, hogy ennél nagyobb kiadás is belefér, annak pedig érdemes az Adria felé venni az irányt. Persze a legjobb, ha egy nyárba akár mindkettő belefér, de vannak olyanok is akiknek tényleg a Balaton a Riviéra és nem is vágynak máshova.